Косоварите се насладиха на първия ден на безвизовия достъп до 27-те държави

...
Косоварите се насладиха на първия ден на безвизовия достъп до 27-те държави
Коментари Харесай

Косоварите се насладиха на първия ден на безвизовия достъп до ЕС

Косоварите се любуваха на първия ден на безвизовия достъп до 27-те страни в Европейския съюз. През април предходната година блока даде зелена светлина на жителите на Косово да пътуват без визи за интервал до 90 дни в границите на шест месеца. Населението на Косово беше последната страна от Западните Балкани и Източна Европа, която нямаше такива договорености. Тази стъпка ще отвори порти за студентите и бизнес бранша.

 
От през днешния ден, 1 януари 2024 година, жителите на Косово могат да пътуват без визи в Европейския съюз. Чакахме прекомерно дълго. Тази увеличена опция ще използваме по виновен метод. Сега студентите, бизнес общността, роднините на нашата голяма диаспора ще могат да пътуват свободно и по този метод Косово и Европейският съюз ще бъдат все по-близо един до различен.
Албин Курти, министър-председател на Косово

 

Значителен брой косовари към този момент работят в чужбина, изключително в Германия, Швейцария и Австрия. Приносът на диаспората към стопанската система на Косово постоянно е бил забележителен, като паричните преводи са в региона на туризма и вложенията. Туроператорът Мимоза Хаволи споделя, че очаква през този месец да се усили броят на желаещите да пътуват.

" Имаше доста въпроси от заинтригувани пасажери за пътешестване, само че множеството от тях се колебаеха дали да създадат резервация. Очаква се месец януари 2024 година да бъде по-интензивен ", споделя Мимоза Хаволи от туристическа организация " Елит ".

Анализаторът Демуш Шаша съобщи, че не чака " всеобщо изселване " на кадърни косовски работници, така като правителството е предприело нужните ходове за запазването на младите и можещите в страната.

" Мисля, че Косово по принцип към този момент мина през този стадий. Така да вземем за пример, в случай че си припомним, през 2015-2016 година имаше много забележителна миграция на косовци към Европейския съюз. Тогава бяха взети ограничения, с цел да се подсигурява, че първо ще спре, а по-късно няма да се повтори ", споделя Шаша.

Косово се стреми един ден да се причисли към Европейски Съюз, но Брюксел ясно заяви и на Косово, и на Сърбия, че би трябвало да решат разногласието си посредством разговор с медиатори, с цел да се причислят към блока.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР